Мариана Кирова – участник в Open Academy

Благодарение на инициативата Open Academy спечелих една от 10 000 стипендии на Google и Udacity, които се отпускат за Европейския съюз.

Ореn Academy представлява иновативна инициатива за безплатно обучение. Тя успешно научи стотици хора на всякакви възрасти как да програмират. Запозна напълно начинаещи с информационните технологии и им даде фундамент от знания, с който да продължат напред към кариерното си развитие. След Open Academy курсистите ни споделиха своите преживявания и ни разказаха за важните неща, на които ги е научила Академията.

Интервю с Мариана Кирова

OAMK

От къде научихте за иновативния проект Open Academy?

За проекта Open Academy научих съвсем случайно, докато сърфирах из интернет. Отдавна търсех възможност за изгодни курсове по програмиране за начинаещи, защото съм в процес на търсене на нови възможности за кариерно развитие, особено с областта на компютърните технологии и програмирането.

Как решихте да участвате в Open Academy?

Реших да се запиша в инициативата заради много разчупените възможности за обучение, които се предлагаха. За мен беше голямо облекчение да се запиша за онлайн формата за обучение, така можех да разполагам с времето си, и същевременно да науча това, за което се бях записала.

С какво курсът Ви беше от полза?

Курсът по "Основи на програмирането с Java" до голяма степен промени начина, по който мисля и възприемам различните задачи. Тъй като работата ми е свързана спряко с ежедневната употреба на компютри, за мен вече е далеч по-разбираема работата на отделние програми, техните възможности и ограничения и в крайна сметка вече мога много по-качествено да форулирам изискванията си към колегите от IT отдела.

Коя част от програмирането Ви беше най-интересна?

Страшно много ми хареса коденето, същинското писане на код. За мен най-голямото предизвикателство и същевременно удоволствие бе да формулирам логически последователността на операциите и след това да напиша кода.

Как според Вас човек трябва да си разпредели времето ако иска да се справи с всичките си задачи?

Обучението по програмиране изисква отдаденост, която в голяма степен надхвърля само времето за лекции. Всъщност, когато започнеш да се занимаваш с програмиране, разбираш, че това е ежедневен ангажимент, който изисква малко време и постоянство. Важно е да подчертая, че с добро планиране, няма да е трудно, да се отделя всеки ден по 1 час за упражнения.

Вие сте един от участниците справили се много добре с обучението. Какво ще препоръчате на всички желаещи да започнат да се обучават в тази сфера?

Никой не се е родил научен и колкото и сложно да ви се струва това, с което се сблъсквате в началото, не бива да се отказвате. Моят съвет към всички, които искат да се обучават в тази сфера, е да бъдат готови да се посветят на това, защото програмирането изисква време и постоянство. То е ангажимент, който не приключва с курса или със следващия курс, защото програмирането се развива и вие трябва да се развиване, за да сте в крак с него.

Ще продължите ли да се занимавате с програмиране?

Да, определено. След първите стъпки в тази посока, които направих благодарение на инициативата Open Academy, кандидатствах и спечелих една от 10 000 стипендии на Google и Udacity, които се отпускат за Европейския съюз и в момента продължавам обучението си.