10-те най-популярни езици за програмиране

10-те най-популярни езици за програмиране

Загадка: Какво сте правили, ако разговорът включва: скъпоценен камък, кафе, змия и комерсиален изпълнител в едно изречение?

Отговор: Днес на работа писах код на Ruby, Java, Python и Swift.

Не е нужно всеки път да проверявате в Гугъл. Запознайте се повече с актуалните езици в света на програмирането.

  • Чаша „Java” за започване на деня

Точно както кафето, Java е един от тези езици, които всеки иска и от които всички се нуждаят, за да функционират правилно през деня. Това е един от най-старите и приети езици за програмиране. Той е особено популярен в големи фирми и предприятия, използван за развитие на вътрешния им софтуер. Той е толкова ценен, именно заради способността да работи в много и различни среди. Например, всички тези приложения на Android, от които не сваляте ръце, са създадени на него. Java е един от основните езици, които се изучават. Добива още по-голяма популярност, поради своята простота и съвместимост с по-стари приложения, продължавайки да работи на тях, въпреки новите версии.

*Къде още се използва Java? – Amazon, Ebay, SAP.

  • „Javascript” с малко захар и сметана

Силата на Java е в създаването на по-сложни приложения, но първо трябва да се компилира чрез друга програма, за да го разчете средата на компютъра. От друга страна, Javascript е скриптов език за изграждане на потребителски интерфейс в клиентски уеб приложения. На него се пише частта, която работи в уеб браузъра. За да функционира правилно браузъра, да се заредят имейлите, да се изградят анимациите на бутоните – за всичко това се разчита именно на този език.

*Къде се използва Javascript? – Във всяка компания, която притежава уеб сайт.

  • „PHP” не е водороден показател

PHP е скриптов език, който се ползва главно за създаване на динамични уеб страници, в които потребителите прехвърлят информация на уеб сайтовете (контактни форми, данни за вход в системата.)

Той е отговорен за действия като добавяне, прикачване, изтриване. Скриптовете са прости и лесни за изпълнения и затова е предпочитан от разработчиците на сайтове.

*Къде се използва PHP? – Facebook, Google, WordPress.

  • „Objective-C“, толкова много история

Objective-C е обектно-ориентиран език за програмиране. Въведен е още в началото на 1980г. И се използва за създаването на Mac OS X и iPhone IOS операционни системи.

Напоследък често го заменят със Swift, който е една по-лесна и модерна алтернатива.

*Къде се използва Objective-C? – Apple.

  • „Swift” не е иновация на Tylor Swift

Swift е създаден от Apple през 2014г. за обновяване на Objective-C. Вече се използва като основен език от разработчиците на OS X и IOS.

Предназначен е за по-бързо и лесно използване, и създаването на по-богати приложения.

*Къде още се използва Swift? – Lyft и Linkedln.

  • „C “– за тогава, когато нямахме интернет

C е основата на която са създадени езици като C++ и Objective-C. Той съществува още преди ерата на интернета и модерния браузър. Използва се главно за писане на софтуер и създаване на библиотеки.

*Къде се използва C? – Apple, Microsoft, Oracle.

  • „C++” не е поощрителна четворка за учениците

C++ е неспециализиран език за програмиране от високо ниво. Използва се да се пишат приложения за Adobe и Microsoft. Приложим е и в създаването на видео игри и уеб браузъри. Представете си, че всяка софтуерна инфраструктура се пише на C++ и вероятно ще сте прави.

  • „C#“ е кръстен на музикална нота

C# е разработен от Microsoft, като част от софтуерната платформа .NET. Много програмисти, които работят интензивно с Microsoft, използват C# за създаване на апликации. Цялата му идея е била да се създаде един прост, модерен, за общо ползване език. Негова главна конкуренция е Java.

*Къде още се използва C#? – Във всички компании свързани с Windows.

  • Летящият цирк на Монти „Python”

Това е телевизионно шоу на BBC, което дава и наименованието на този интерактивен език за програмиране. Гоидо ван Росум е искал “кратко, уникално и леко загадъчно” име и се вдъхновява за него, четейки сценария за един от епизодите.

Известен е със своята разпознаваемост и простота, и е добър старт за начинаещите програмисти. Често е сравняван с Java и Ruby.

*Къде се използва Python? – Google, Reddit, Nasa, Dropbox.

  • „Ruby” – скъпоценен дар за програмисти

Комбинира черти от много други езици, сред които Python и Perl. Популярен е с относително лесния начин по който се научава. Подобно на Javascript позволява създаването на високо развити сайтове за отрицателно време.

*Къде се използва Ruby? – Bloomberg, Square, GitHub, Hulu.

В крайна сметка, най-важното е да научите основните понятия и теории, които стоят зад всеки един език за програмиране. Те са доста подобни, а с времето ще се усъвършенствате и ще ги прилагате с лекота. Това биха ви посъветвали повечето програмисти.

Comments are closed.