Васил Еленков – участник в Open Academy

Ореn Academy представлява иновативна инициатива за безплатно обучение. Тя успешно научи стотици хора на всякакви възрасти как да програмират. Запозна напълно начинаещи с информационните технологии и им даде фундамент от знания, с който да продължат напред към кариерното си развитие. След Open Academy курсистите ни споделиха своите преживявания и ни разказаха за важните неща, на които ги е научила Академията.

Интервю с Васил Еленков

OAVA

Здравейте!
Казвам се Васил Еленков, на 35 г., от София.
Завърших Средно специално образование, но по стечение на обстоятелствата не продължих да следвам във ВУЗ.
Работих за „София-БТ-АД“, но след фалита на компанията трябваше да реша какво следва за мен. С обещетението, което ми беше изплатено имах възможност и свободно време да помисля за преквалификация.

От къде научихте за инициативата ни Open Academy?

От интернет пространството, по-точно от фейсбук.

Защо решихте да участвате в Open Academy?

Винаги съм имал интерес към тази област и предвид желанието ми за преквалификация, стигнах до извода, че това е идеалната възможност за мен.

Как оценявате знанията, които сте получили?

Знанията, които получих, са основополагащи за тази сфера. Те ти дават фундамент, на който можеш да се облегнеш при започване на работа. Много е важно, че не ти поставят ограничения в избора на това, с какво точно искаш да се занимаваш. Независимо какво ще избереш, тези знания ще ти бъдат необходими.

С какво курсът Ви беше от полза?

Като напълно начинаещ, смятам че поставих солидна основа, върху която в бъдеще ще мога да надграждам знания и умения в тази област.

Ще продължите ли да се занимавате с програмиране след като курсът вече приключи?

Твърдо решен съм да се занимавам именно с програмиране. След курса продължих да се развивам и в момента съм в процес на търсене на работа.

Вие успяхте да се справите отлично с предизвикателството на Академията. Какво Ви мотивира да се борите до край?

Аз съм на принципа, че трябва да се боря докрай за всяко нещо, което ме доближава до поставените ми цели. Получените знания в случая бяха достатъчен мотив, за да продължавам напред и да търся реализация в тази област.

Вие доста бързо напреднахте по време на обучението. Какво бихте посъветвали хората, които искат да се занимават с програмиране?

Независимо кой, по какъв начин и по колко време отделя за да ви преподаде нещо, ако не се занимавате допълнително вкъщи, нещата не биха се получили. Съветът ми е: упражнения и четене, колкото може повече!

Коя част от курса Ви беше най-интересна?

Може би, когато започнахме да пишем код. За мен беше голямо удоволствие да напиша нещо и то да работи.