Виктор Монев – участник в Open Academy

Продължавайки тенденцията в предоставяне на курсове по програмиране, ние създадохме Open Academy. Тя представлява напълно безплатно и иновационно обучение, целящо да насърчи амбициозните хора да се развиват в областта на информационните технологии. Радваме се да съобщим, че бяхме подкрепени от инициативата eSkills for Job, която БАИТ изпълнява за България от 2012 г. насам. Благодарни сме за сътрудничеството и доверието, което изградихме заедно с тях. Това ни даде възможност Open Academy да достигне до максимален брой хора, които да се запознаят с основите на програмирането и им даде старт в кариерата.

Интервю с Виктор Монев

OAVM

От къде научихте за инициативата ни Open Academy?

За OnTarget научих от сайта Computerworld в началото на юни 2016 г. От известно време търсех курс за обучение с SQL във връзка с работата ми със система за управление на ученето (LMS) Moodle.

Защо решихте да участвате в Open Academy?

На първо място ме привлече това, че курсът беше за хора без предварителни знания по програмиране. Друг плюс беше онлайн обучението, тъй като живея извън София. Освен това програмата беше модулна и така по-лесно се вижда напредъка в ученето.

Коя част от курса Ви беше най-интересна?

Най-интересно ми беше "Въведението в програмирането", защото за мен това беше напълно непозната област. Беше много забавно, че знакът “=” всъщност е “присвояване на стойност”. С новите знания човек излиза от обичайната си среда и вижда света по различен начин. Като най-полезни лично за мен бих определил модула за "Програмиране с Java" и модула "Бази данни и SQL".

Как оценявате знанията, които сте получили?

Времето за учене се разпределяше доста сполучливо около двете занятия седмично – в началото и в средата на седмицата. По този начин оставаше време за текуща подготовка–повтаряне на материала, решаване на домашните, четене на допълнителна литература. Темповете на преподаване и начинът на представянето на материала от страна на преподавателката, ми допадна много, защото бяха напълно съобразени с възможностите на “абсолютните начинаещи”. Затова бих препоръчал OnTarget на всеки, който иска да навлезе в света на компютърното програмиране.

Ще продължите ли да се занимавате с програмиране след като курсът вече приключи?

Със сигурност ще се оглеждам за курсове, в които да задълбоча знанията си в някоя от изучаваните области, особено във връзка с работата ми. В момента преподавам немски език на студенти и възрастни и си интересувам от съвременни методи за електронно чуждоезиково обучение.